Yıldızlar Neden Kayar ?

shooting star
Yıldızlarla bezenmiş bir gökyüzünün inanılmaz muhteşem manzarasını izlemenin insanda yarattığı o mükemmel duygunun tarifi mümkün değildir.İnsanlar arasında, bir yıldız kaydığında, o yıldızın öleceği ve ölmeden önce dilek dileyenin arzusunu yerine getireceği inanışı yaygındır.Ancak bilim,romantik duygularımızı hiç önemsemeden gerçekleri tüm çıplaklığı ile yüzümüze çarpar.Bu durumda,yıldız kayması olarak bilinen olayın yıldızlarla hiçbir ilgisinin olmadığını öğrenmek,umarım sizleri hayal kırıklığına uğratmaz.


Yıldızlar Nasıl Kayar ? - Yıldız Kayması Nedir ?

shooting star

Halk arasında yıldız kayması diye tanımlanan bu olayın aslında yıldızlarla hiç bir ilgisi yoktur. Yıldızlar dünyadan milyarlarca kilometre ötedeki uzak güneşlerdir. Güneş sistemimizin içinde Güneş ve gezegenlerin çekim kuvvetleri arasında bir oraya bir buraya gezinen sayısız gök taşı vardır. Gök taşları uzayda ilerleyen katı kütlelerdir ve bu kütleler zaman zaman atmosferden de geçerler..Atmosfere girdiklerinde havanın yüzeylerine dokunmasından kaynaklanan sürtünmeden dolayı ısınırlar, yanarlar ve arkalarında parlak, çizgi gibi bir iz bırakırlar. Sonunda tamamına yakını, düşüşün son anında görülen parlamayı takiben yok olurlar.





Yer atmosferine her yıl toplamı 15 bin ton olan 200 bin kadar göktaşı düştüğü kabul ediliyor.Dünya'ya düşen göktaşlarının incelenmeleri sonucu içlerinde dünyada var olmayan yeni bir elemente rastlanmamıştır. Atmosfere girdiklerinde yanan ve çoğunlukla yok olan gök taşlarına meteor denilirken bunlardan yere ulaşmaya başaranlara da meteorit denir.
Dünyaya her gün binlerce göktaşı düşer ancak dünyanın büyük çoğunluğu suyla kaplı olduğundan genelde deniz ve göllere düşer.Ancak,dünyanın birçok yerinde de,karalar üzerinde meteorların yol açtığı izler ve çukurlar vardır.


Ülkemizde rastlanan en büyük göktaşı,25 kg olup Domaniç yaylasında bulunmuştur.Dünyada bilinen göktaşlarının en büyüğü ise,güneybatı Afrika’da Grootfentein’de bulunan göktaşıdır ve kütlesi 80 ton kadardır.


shooting star

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.