Uçaklar Nasıl Uçar ?

Uçakların Uçma Prensibi


Günümüz teknolojisinde uçaklar oldukça gelişmiştir ve ulaşım için önemli bir öneme sahiptir. Peki uçaklar nasıl uçar ? Muhtemelen kendinize bu soruyu defalarca sormuşsunuzdur. Tonlarca ağır olmasına rağmen koskoca uçak havada nasıl uçuyor ? Sorunun cevabı motorda değil uçağın kanatlarında yatıyor..


uçaklar

Temel olarak 4 önemli kuvvet uçakların kalkış prensibinde rol oynar: Kaldırma, Ağırlık, İtme ve Direnç.

Ağırlık
Ağırlık temel olarak uçağı dünyanın merkezine doğru çeken bir alan kuvvetidir. Aynı zamanda uçağı dengeleyen önemli bir role sahiptir. Uçtan kuyruğa kadar dengeli bir ağırlık dağılımı uçuş için çok önemlidir. Ağırlık kuvveti kaldırma kuvvetiyle dengelenmelidir. 

İtme
Motorun uçmadaki rolü, öndeki havayı alarak arkaya doğru itmesidir. Bu olay, uçağa itme gücü sağlamaktadır. Motorun sağlamış olduğu bu itme gücü, uçağın ileri yönde hareket etmesini sağlar. Uçakların kanatlarının yapısı kesiftir. Bu kesif yapı nedeniyle, uçak ileri yönde hareket ettiği zaman kanadın alt tarafında yukarıya doğru olan kaldırma kuvveti doğmaktadır. Bu olurken hava da uçağa karşı bir direnç göstermektedir.

Direnç
Direnç, dengeli uçuşa yardım eden aerodinamik bir kuvvettir. Temel olarak uçağın hızına karşı koyarak sağlıklı bir uçuşu sağlar. Uçaklar aerodinamik yasalar dikkate alınıp özel olarak dizayn edilir. Tıpkı kaldırma gibi direnç de, sıvı ya da gazların katı cisimlere uyguladığı bir kuvvettir.

                                                                               Kaldırma Kuvveti
uçaklarKanatların kaldırma kuvvetleri vardır. Kaldırma kuvveti, havanın uçağın kanatları etrafında hareketiyle oluşur.Uçağın hızı arttığında paralel olarak kanatların kaldırma kuvvetleri de artış gösterir. Kaldırma kuvveti, büyük oranda Newton'un etki tepki prensibiyle çalışır. Yani her etki kendisine denk ve karşıt bir tepki yaratır. Uçak kanadının aşağı doğru kuvvet yaratması sonucu hava molekülleri de ters yönde, yani yukarı doğru bir kaldırma uygular. İtme ise uçağın hızını ayarlamak, koordinasyonu sağlamak ve uçağın havada kalabilmesi için gereklidir. Kanatlarda oluşan kaldırma kuvveti, hava direncinin ve yer çekiminin toplamından fazladır. Böylece, uçaklar pistte belli hıza ulaştıktan sonra havalanmaya başlar.

1 yorum:

  1. Sayısal öğrencilerinin lisenin başından beri her sene gördüğü bir konu ile TYT Fizik konularına devam ediyoruz. Bir önceki yazımızda Madde ve Özelliklerini incelemiştik. Şimdi ise TYT Fizik Basınç ve Kaldırma Kuvveti konu anlatımı, ardından da TYT Fizik Basınç ve Kaldırma Kuvveti soru çözümü için kaynak tavsiyesinde bulunacağız. Bu konuda olabildiğince detaylı araştırma yaptık. Çünkü sınavda çıkma ihtimali çok yüksek. tyt fizik basınç ve kaldırma kuvveti konu anlatımı ve soru çözümü

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.