Kar Nasıl Oluşur ?

Kış mevsimi geldiğinde bir çok insan merak ve özlem içinde kar yağmasını sabırsızlıkla bekler.Karın beyazlığından mı yoksa kış ayının en büyük özelliğinden mi bilinmez ama beyaz görüntü herkeste sevinç ve heyecan uyandırır.Kimileri içinse kış geldi soğuk geldi sendromu bulunmakta. Peki bazılarımızın merakla beklediği bazılarımızın da sevmediği kar neden ve nasıl yağıyor:

Kar Nasıl Oluşur - Kışın Neden Kar Yağar ?


Kış aylarında bulutlar düzeyinde hava oldukça soğuk ve bir o kadar da elverişsizdir. Bu elverişsizlik sonucunda ise yeryüzünden buharlaşan hava yükselerek bulutlar düzeyine kadar çıkar.Bu soğuk hava su buharının sıvı hale geçmeden katı haline direk geçmesine neden olur. Oluşan 0.1 milimetrelik kristaller birleşerek kar tanelerini oluşturur.


kar resimleri
Eğer yer yüzü ile bulutlar arası sıcaklık farkı fazla ise oluşan kar taneleri yağmur haline gelebilir. Yağmur haline gelen bu taneler yeryüzü ile böyle buluşur. Fakat bazen sıcaklık öyle bir noktadadır ki düşen taneler hem kar hemde yağmur şeklinde olabilir. Yani yağmur veya kar yağmasını belirleyen ana unsur, bulut ile yer arasındaki hava sıcaklığıdır.Ayrıca oldukça yavaş inen kar taneleri 3 kilometrelik bir mesafeyi yaklaşık 2 saat gibi bir sürede alırlar.

Kar kristalleri altıgen bir şekil içindedirler. Her bir koldan 3 ve 12'li kollar çıkar. Bu dizilişin sebebinin oksijen atomlarının diziliş şekli olduğu sanılıyor. Ayrıca kristalleşme sırasında büyük bir mucize gerçekleşmektedir. Merkezde bulunan kristal bir ana atom görevini üstlenmektedir. Bu atom sayesinde çok yüksek sıcaklıklarda dahi kar taneleri oluşmaktadır. Normal bir ortam da kar tanesinin oluşması için -40 dereceye ihtiyaç duyulmaktadır.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.