Vitaminlerin Faydaları


Görme bozukluğu, kansızlık, stres, uykusuzluk, cilt problemleri. Vücudumuzda meydana gelen ani değişimler ve anlamlandıramadığınız hastalıklar, vitamin eksikliğinden kaynaklanabiliyor. 


vitaminler ne işe yarar
Vitaminler büyüme, hücre yenilenmesi ve enerji üretimi için vücuda gerekli olan maddelerdir. Vitaminler insan vücudunda sentezlenemeyen, sentezlense bile yeterli olamadığı için dışarıdan gıdalar veya preparatlar yardımıyla alınması gerekir.Bu yüzden sağlığımız için gerekli olan vitaminleri yiyeceklerden ya da ilave vitamin preparatlarından sağlamamız gerekir. 

Vitaminler yağda eriyen A, D, E, K Vitaminleri ve suda eriyen B Vitamini grupları, C Vitamini olmak üzere iki gruba ayrılır. Peki hangi vitamin ne işe yarıyor.


Vitaminlerin Faydaları - Vitaminler Ne işe Yarar ? - Vitaminlerin Özellikleri
A VİTAMİNİ: Havuç, ıspanak, marul, portakal, erik, maydanoz, kereviz gibi meyve ve sebzelerde bulunur. Göz, deri, dişler, dişetleri ve saçların sağlıklı bir şekilde gelişimi için önemlidir.Görmeden sorumlu pigmentlerin yapısına katılır.Eksikliğinde özellikle “gece körlüğü” dediğimiz görme bozukluğu, cilt, tırnak ve saçlarda bozulma görülür. Salgı bezlerinde yeni hücrelerin gelişimini ve sağlıklı dokuların oluşumunu destekler. Böbrek, safrakesesi ve idrarkesesi taşlarının oluşumunu engeller. C VİTAMİNİ: Özellikle turunçgillerde bulunur, yeşil sebzeler ve patateste de vardır. Eksikliğinde ciltte bozulma, yaralarda geç kapanma, enfeksiyonlarda ağırlaşma görülebilir. Duman ve hava kirliliğinin zararlı etkilerinden korur. Alyuvar yapımını hızlandırır. Kemik hücrelerinin sentezine yardımcıdır. Yara iyileşmesini hızlandırır. Enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırır. Vücuttaki demir emilimini arttırır.

D VİTAMİNİ: Süt, süt ürünleri ve balıkta bulunur; bir miktar da güneş ışığından cilt yoluyla sentezlenir. Eksikliğinde “osteomalazi” denen kemik hastalığı görülür. Vücut içinde depolanmış durumda bulunan kalsiyum ve fosforun kullanımını sağlayarak, kemik yenilenmesini ve dayanıklılığını arttırır. Büyüme çağındaki çocuklarda diş ve kemik gelişimini sağlar. E VİTAMİNİ: Kuru yemişlerde ve sıvıyağlarda bulunur. Antioksidan etkisi vardır. Eksikliğinde kansızlık görülür.
Önemli bir antioksidandır. C vitamini ve selenyum gibi diğer antioksidan maddelerin etkisini arttırır. Hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur. Kalp hastalıkları ve kanserlerden koruma sağlar.

K VİTAMİNİ: Yeşil sebzeler, çay ve karaciğerde bulunur. Bir miktar da bağırsak bakterileri tarafından üretilir. Kan pıhtılaşmasına yardımcı bir vitamindir.Eksikliğinde kanın pıhtılaşması bozulur ve kanamalar olur.
vitamin
B1 VİTAMİNİ: Yumurta ve karaciğerde bulunur. Yetersizliğinde iştahsızlık, kas güçsüzlüğü, birçok değişik cilt hastalığı görülebilir. Şeker ve nişasta kaynaklı enerji üretiminde görevlidir. Protein ve yağ metabolizmalarında da emilimden sorumludur. İştahı düzenler. Sinir sisteminin düzenli işleyişinden sorumludur.
B2 VİTAMİNİ: Tahıl ürünleri, et ve karaciğerde bulunur. Eksikliğinde kansızlık, ağız kenarı yaraları, sinir hastalığı ve cilt hastalıkları görülür. Vücut hücrelerine enerji sağlanmasından sorumludur. Gözlerin sağlıklı şekilde görme işlevini yerine getirmesinde görevlidir. Deri, tırnak ve saç gibi keratin yapıların sağlıklı kalmasını sağlar. Demir emiliminde görevlidir. Ağız yaralarının (uçuk ve aft gibi) iyileşmesine yardımcıdır.
B3 VİTAMİNİ (Niasin): Et, balık ve kuru yemişlerde bulunur. Eksikliğinde “pallegra” denilen cilt ve sinir hastalığı görülür. Ayrıca sindirim bozuklukları oluşur. Derinin, sinir sisteminin ve sindirim sisteminin sağlığı için önemlidir. Dolaşımı düzenleyici etkisi vardır. Migren ağrılarını hafifletir. Kolesterolü düşürür.
B5 VİTAMİNİ (Pantotenik asit): Karaciğer, yumurta, baklagiller ve bazı sebzelerde bulunur. Yetersizliğinde yorgunluk, kas ağrıları ve güçsüzlüğü, çarpıntı, terleme, mide ağrısı, kusma, ishal, uykusuzluk, stres ve sinirlilik sıkça görülür. Ayrıca egzama ve alerji gibi cilt hastalıklarında da artış gözlenir, enfeksiyonlar daha ağır seyreder. Vücuda giren yabancı maddelerin (ilaçlar dahil), toksik etkilerinin yok edilmesine yardımcıdır. Deri sağlığında önemlidir.
B6 VİTAMİNİ: Et, sebze ve tahıllarda bulunur. Protein metabolizmasının temel vitaminidir. Yetersizliğinde kas ağrıları, güçsüzlük, kansızlık, ağız ve göz çevresinde yaralar gözlenir. Alyuvar ve akyuvar oluşumuna yardımcıdır. Sinir sisteminin normal işleyişinde ve sağlıklı kalmasında görevlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Gebelik dönemindeki kusmalara karşı ve deri kaşıntılarına karşı etkilidir. Doğal bir idrar söktürücüdür.


B9 VİTAMİNİ (Folik Asit): Bir çeşit B Vitaminidir. Yeşil sebzeler, bira mayası, karaciğer ve yumurtada bulunur. Eksikliğinde kansızlık, hâlsizlik, kas ağrıları gözlenir.
B12 VİTAMİNİ: Kırmızı et ve karaciğerde bulunur. DNA metabolizmasının temel vitaminidir. Eksikliğinde kansızlık, sinir sisteminde bozulma, dengesizlik gözlenir.Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan pıhtılaşmasında görev alan hücrelerin gelişiminden sorumludur. Alyuvarların yenilenmesine yardımcı olur ve anemi hastalığının oluşmasına engel olur. Sadece hayvansal gıdalarda bulunur.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.