Stres - Stres Çeşitleri


Stres günlük yasamımızın olağan ve kaçınılmaz bir parçasıdır. 
İyi yönetildiğinde, yaşamımız daha hoş daha kaliteli, çalışmalarımız daha verimli olacaktır.
Önemli olan stressiz bir yasam değil, kaynağında çözümleyerek stresle basa
çıkabilmektir.


Stres Çeşitleri



İşlevsel Stres:
Günlük yasamımızda olumlu olan aktivitelerin getirdiği güçlüklerden kaynaklanır. Sınavlara hazırlanma, üniversiteyi kazanarak sehir değistirme, yeni bir ise baslama, duygusal bir iliskiye baslama gibi 

İşlevsel Olmayan Stres: 
Uyum sağlamamız gereken ancak hos olmayan durumlarda yasanır. Aileden birinin ya da kendimizin hastalık durumu, ölüm, problemli iliskiler. 


Stres nedirStres Nedir?

Vücudun çesitli içsel ve dıssal uyaranlara verdiği otomatik tepkilerdir. 


Dışsal Uyaranlar: Okul değişikliği, is değişikliği, yeni bir şehre uyum, sevilen birinin kaybı. 
İçsel Uyaranlar: Kisinin olayları algılayış ve yorumlayış biçimi, yasamı değerlendirme tarzı, fiziksel ve ruhsal huzursuzluklardır. 

Bu uyaranlar tehdit edici olduğunda, vücut kendini korumaya çalışır, savunmaya geçer. Bu “savaş ya da kaç” durumunun yaşandığı zamandır. 

Merkezi sinir sistemimizde strese tepki, sempatik ve parasempatik sinir sistemleri tarafından verilir. Bir tehdit ya da güçlükle karsı karsıya kaldığımızda sempatik sinir sistemimiz harekete geçer. “Savas ya da kaç” mekanizması budur. Beynimiz durumla ilgili hipofiz bezini harekete geçiren bir uyaran alır. Bu uyarı sonucu, adrenalin salgılamaya baslar ve zincirleme tepkiler olusur. Sempatik sinir sisteminin tepkisi sonucunda fiziksel stres isaretlerinin faaliyeti artar. 


Stres nedir

Parasempatik sinir sistemi, vücudun iyiliğine yönelik faaliyetleri yönetir; dinlenme, rahatlama, beslenme, sindirim sistemi ve deri onarımı gibi. Sempatik sinir sisteminin aksine parasempatik sinir sistemi kendi kendine harekete geçmez, sizden emir bekler ve özelliğiyle derin nefes alma, olumlu düşünme ve gevşeme rahatlama ihtiyaçlarını açıklar. 

Günlük yasamda vücut dengede kalabilmek için her iki sinir sisteminin tepkileri arasında gidip gelir. olağanüstü bir şey (ilk kez görülen bir olay) yaşandığında denge altüst olur. İlk kez görülen bu olay olumsuz stres yaratan bir durumsa ve stresle sürekli ancak etkisiz bir mücadele varsa bu beraberinde tükenmeyi getirir.


Kaynak: Türküm, A. S. (1999). Stresle Başa çıkma ve İyimserlik. Eskişehir:
T.C. Anadolu Üniversitesi Arastırma Fonu.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.