Gökkuşağı Nasıl Oluşur ve Neden Yuvarlarktır ?


gökkuşağı fotoğrafları

Gökkuşağı nedir ? - Gökkuşağı Nasıl Oluşur ? - Gökkuşağı Neden Oluşur ?



Gökkuşağı, güneş ışınlarının yağmur damlaları ve sis bulutları tarafından kırılması, yansıtılması ve dağıtılması sonucu meydana gelir.Büyük damlalardan oluşan kuşaklar daha belirgin ve net gökkuşakları oluşturmaktadır. Küçük yağmur damlalarının ise belirginliği daha az ve geniş bir gökkuşağı oluşturduğu görülmektedir. Yağmur damlaları ışığı renklerine ayıran bir prizma görevi görmektedir. Aslında gökkuşağu sadece yağmur damlaları sayesinde değil aynı zamanda bir şelaleden veya bir fıskiyeden akan su ile de gökkuşağı oluşabilir.


gökkuşağı fotoğraflarıSarı gibi görünmesine rağmen güneş  ışığı aslında beyazdır ve bütün renkler onun içindedir. Yağmur damlasının içine girince kırmızı, turuncu, sarı, yeşil,  mavi, lacivert ve mor renklere ayrışır.Morun çemberin içinde, kırmızının ise en dışında olduğu görülmektedir.


Gökkuşağında 7 renk görülmektedir: kırmızı,turuncu,sarı,yeşil,mavi,lacivert ve mordur.

Güneş ne kadar yüksekse gökkuşağı dairesi de o kadar aşağı iner. Bunun içindir ki yedi renkli gökkuşağını sabah ve akşam yağışlarından sonra daha çok görürüz.  Genellikle fark edilmez ama gökkuşağı daima içice iki halkadan oluşur.  İkinci kuşak pek dikkat çekmez. Bir ikinci zayıf kuşağın daha bulunmasının nedeni bazı güneş  ışıklarının su damlasının iç yüzeyine bir kez değil iki kez çarpmalarıdır. Böylece parlaklıklarını yitiren  ışıklardan oluşan ikinci gökkuşağı zar zor görülür. Birinci kuşakta kırmızı renk  şeridin en dışında iken ikinci kuşakta en içtedir. Diğer renklerin sıralamaları da terstir.Aşağıda gökkuşağı çeşitlerini daha detaylı görebilirsiniz.


Gökkuşağı Neden Yuvarlaktır ? - Gökkuşağı Neden Yarım Dairedir ?


gökkuşağı resimleriHiç merak ettiniz mi gökkuşağı neden yuvarlaktır diye? 
Bunun sebebi ışık kırılmasıdır. Gökkuşağı her zaman bir çember şeklindedir. Herhangi bir damlaya gelen güneş ışığı mordan kırmızıya kadar sırası ile kırılır.
Fakat bu kırılan ışınlardan sadece bir tanesi gözümüze ulaşabilir. Diğerleri ise gözümüzün kapsama alanı dışındadır. 
Gözümüze ulaşan kırılmış ışınlar bir çember üstündeki ışınlardır. Üstlerdeki damlalardan gözümüze kırmızı alttakilerden ise mor ışık ulaşır.  Bunun dışındakiler gözümüzün görüş alanı dışında kalır. Böylece biz gökkuşağını bir çember şeklinde görürüz.


Gökkuşağı Çeşitleri Nelerdir ?


• Birinci Gökkuşağı
En çok bilinen ve raslanılan gökkuşağı çeşididir. İlkel gökkuşağı da denilen bu gökkuşağında kırmızı renk dış tarafta, mor renk ise iç taraftadır.Renklerin dizilişine baktığımızda sırasının dıştan içe doğru kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, turkuaz, mavi ve mordur.

• İkinci Gökkuşağı
Bu gökkuşağına baktığımızda ise kırmızının en içte, morun ise en dışta olduğunu görmekteyiz. Işığı daha zayıf olan bu gökkuşağında ki renk sırası ise ; mor, mavi, turkuaz, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıdır

• Küçük Kuşaklar
Bu kuşaklar sadece dar kırmızı veya kırmızı-yeşil renk bantlarından oluşur.Birinci kuşakların iç tarafında, ikinci kuşakların ise dış tarafında bulunurlar.
gökkuşağı resimleri

2 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.