Göz Kuruluğu Nedir ?

GÖZ KURULUĞU NEDİR?

Göz kuruluğu belirtileri değişkenlik gösterir. Farklı hastalar yaşadıkları göz kuruluğu belirtilerini farklı şekillerde anlatırlar: Kaşınma, tahriş (irritasyon), ışığa duyarlılık, bulanık görme, hatta aşırı gözyaşı üretimi bildirebilirler. Bu belirtilerin herhangi birisiyle ya da bazılarıyla başa çıkmak, milyonlarca kişinin sorunudur. Bundan muzdarip olanların birçoğu, bunun “birlikte yaşamayı öğrenmekten” başka çareleri bulunmayan bir durum olduğuna inanmasına karşın, aslındatedavi edilmeyen Kronik Göz Kuruluğu daha ciddi görme problemlerine yol açabilir.

Göz kuruluğu hastalığı hafif, aralıklı yada erken evrede ise, tanısı zordur; diğer göz rahatsızlıklarına benzemeksizin, erken evrede hastada hafif yanma, batma, kızarıklık, gözde ağırlık hissi, karıncalanma, gözde yabancı cisim hissi gibi şikayetler olur. Bu şikayetler kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle hastanın günlük yaşantısını olumsuz yönde etkiler. Hastalık orta ve şiddetli evrede ise bu şikayetler daha şiddetli ve sürekli olabilir.

Göz kuruluğu durumunuzun gerçekten Kronik Göz Kuruluğu olup olmadığını ancak bir doktor belirleyebilir. Bu tanıyı koymak için, göz kuruluğu uzmanı yaşadığınız göz kuruluğu belirtilerini ve günlük yaşantınız üzerindeki etkilerini anlatmanızı isteyecektir.

GÖZ KURULUĞU NEDENLERİ

Kontakt lens kullanımı : Kontakt lens kullanımı gözyaşının daha hızlı buharlaşmasına neden olacağından göz kuruluğuna yol açmaktadır.
göz kuruluğu nedir

Klimalı ortamlar :Klima kullanımı ortamın kurumasına neden olarak gözyaşının buharlaşmasını hızlandırarak göz kuruluğuna yol açmaktadır.

Lazer operasyonları :Operasyonlara bağlı olarak göz yüzeyi ve gözyaşı salgı organları etkilenmektedir.

Yoğun bilgisayar kullanımı :Yoğun bilgisayar kullanımı sırasında gözyaşı’nın göz yüzeyine yayılmasını sağlayan göz kırpma hareketinin sıklığının azalması nedeniyle ve yine gözün olması gerekenden daha az kırpılması sonucu buharlaşma fazlalaşacağından göz kuruluğu görülmektedir. Sigara kullanımı :Sigara dumanındaki maddeler göz yüzeyini olumsuz yönde etkilemektedir.

Romatizma :Bağışıklık sistemi ile ilişkili romatizmal hastalıklarda gözyaşı salgılayan bezler de hastalığa katılmaktadır. Ciddi kuru göz, ağız kuruluğu ile birlikte giden Sjögren Sendromu ile birlikte olabilir. Bu durumda, hastalarda, sıklıkla eklem romatizması olmak üzere, tüm vücut sistemlerini tutan bir bağışıklık sistemi rahatsızlığı veya bağ dokusu hastalığı mevcuttur. Sjögren sendromu, genellikle 50 yaş civarında kadınlarda görülür.

Kalp rahatsızlıkları ve diyabet :Çeşitli kronik hastalıklarda özellikle doku beslenmesi bozukluğunda, gözyaşı beslenmesi bezleri de etkilenmektedir.

Göz tansiyonu :Bu rahatsızlığın tedavisinde kullanılan göz damlaları göz kuruluğuna yol açmaktadır.

Yaşlılık : Gözyaşı salgısı, erkek ve kadınlarda, ilerleyen yaşla birlikte azalır.

Çevresel faktörler :Nemi düşük, sıcak veya rüzgarlı ortamlar, radyasyon, kimyasal maddeler, uygun olmayan ışınlar, yüksek yerlerde kalma (düşük oksijen basıncı nedeniyle) kuru göze neden olabilir.


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.