Esnemek Bulaşıcı Mı ? Neden Esneriz ?

Esnemek halk arasında uyku habercisi olarak bilinir. Karşınızda birinin esnediğini gördüğünüzde sizde esnemeye başlarsınız. Bilim insanları esnemenin, kişiler arasındaki yakınlık derecesine bağlı olarak karşıdakine geçebildiğini tespit etti. Yani 'Evet' esnemek bulaşıcı. Bu duruma "esnemeyi taklit etmek deniyor" ve empatik bir refleks olduğu söyleniyor. Esneyen birini gördüğümüzde beynimizdeki nöronlar aynı koşulları bire bir oluşturacak sinyalleri vermeye başlıyor. Bu sebeple bizde bunu ihtiyaç hissetmiş oluyoruz.

neden esnerizİtalya'daki Pisa üniversitesi bilim adamları tarafından yapılan araştırmada, esneyen kişiye yakınlık derecesi ne kadar ileriyse o esnediğinde karşısındakinin de esneme ihtimalinin o kadar yüksek olduğunu tespit etti.

Neden Esniyoruz ?

Aslında esnemenin ve fizyolojisinin ardından yatan gerçek hala tam olarak bilinmiyor. Önceleri esnemenin, insanın yorgun olduğu zamanlarda kandaki oksijen miktarını artırmak için vücudun yaptığı bir solunum sistemi refleksi olduğu sanılıyordu. Yapılan bir araştırma sonucunda, solunuma destek verdiği ancak onun önemli bir fonksiyonu olmadığı tespit edildi. Esneme kısa bir süre için kalp atışlarını hızlandırarak beyne daha fazla kan gitmesine neden oluyor. Doktorlar esnemenin kanın kimyasındaki dengesizliğe karşı bir tepki olabileceğini düşünüyorlar.Ancak deneyler, fazla karbondioksidin daha derin nefes almaya yardımcı olduğunu doğrularken, bu durumun bir esneme ile sonuçlanmadığını gösterdi.Aynı şekilde, havadaki oksijen yoğunluğunun artması da esnemeyi engelleyemiyor.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.