Kendimizi Neden Gıdıklayamayız ?

Hiç düşündünüz mü başkaları tarafından gıdıklandığımız halde neden kendi kendimizi gıdıklayamıyoruz ? 
Gıdıklanmak kimi zaman rahatsız olduğu kadar eğlencelidir de. Duyarlılık kavramı kişiye göre değişir, başkası tarafından gıdıklanabiliriz hatta kimi zaman dokunulmadan bile gıdıklanabiliriz. Ne kadar duyarlı olursanız olun kendinizi gıdıklayamazsınız.

Peki Kendi Kendimizi Neden Gıdıklayamayız ?

neden gıdıklanırız
Kendimizi Neden Gıdıklayamayız

Aslında açıklaması oldukça basit, beynimizin etrafımızda olan bitenleri takip ederken pek çok hissimiz arasında en önemli olanları hissetmeye programlanmış olmasıdır. Mesela,oturduğunuz sandalyeyi veya ayağımıza giydiğimiz çorabı,özellikle onları düşünmediğimiz sürece hissetmeyiz ama omzumuza dokunan bir el hemen bizi irkitecektir.

Beynin bu ‘hisleri ayırt etme’ fonksiyonunu sürdürebilmesi için bizim temasımızı başkalarının temasından ayırt etmeye yarayan bir sinyal üretmesi gerekmektedir. Bu fonksiyonu gerçekleştiren ise beyinciktir. Yaklaşık 110 gram ağırlığındaki bu organ, kendi eylemlerimizin yaratacağı hisleri tayin eden yerdir. Beklenen veya beklenmeyen reaksiyonları ayırt etme işi beyinciğe aittir. Beyincikten gelen sinyallere göre, beyin bu hissin önemli olup olmadığına karar verir. 

Bir insan gıdıklanınca, derinin yüzeyinde bulunan küçük sinir lifçikleri harekete geçer. Özellikle tüyle okşama, böcek yürümesi gibi olaylara hassas olan bu lifçikler, sinyalleri beyne gönderirler.Beynin gıdıklanmaya tepkisi, kaşınmaya olan tepkisi gibi, gönülsüz yapılan bir tepkidir.  Gıdıklanma hissi abartılmış bir refleks olmakla birlikte, i
nsan beyni vücuda gelen uyarıların hangisinin insanın bizzat kendisinden, hangisinin dışarıdan geldiğini ayırt eder ve ona göre öncelik verir. 
Örneğin, elimizin yanması gibi acil refleks gerektiren dışarıdan gelen uyarılara öncelik verir.

Bu nedenle bir başkası tarafından gıdıklandığımızda reaksiyon gösteririz ama kendi kendimizi gıdıklamaya çalıştığımızda beyin bu noktalardaki hassasiyeti azalttığından gıdıklanamayız.

Neden kendimizi gıdıklayamayız
Kendimizi Neden Gıdıklayamayız

Gıdıklanmanın İnsan Vücuduna Etkileri



Gıdıklama ile kan basıncı artarken, nabız ve kalp atışı hızlanır, beynin uyanıklığı fazlalaşır. Gıdıklanmanın fiziksel olduğu kadar psikolojik yanı da vardır. Gıdıklanma başlangıçta zevkli olabilirse de sürdürüldüğünde korku ve paniğe dönüşebilir. 

İnsanların daha çok gıdıklandıkları yerler, ayak altı, avuç içi ve koltuk altı gibi bölgelerdir. Bunun nedeni, buraların çok hassas bölgeler olmalarıdır. 




Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.