Kolonya Nasıl Yapılır
Kolonya dediğimiz madde bir çeşit alkol çözeltisinden başka bir şey değildir. Kolonya üretmek için en kullanışlı alkol (C2H5OH) etil alkoldür. Metil alkol zararlıdır ve kullanılmaz. Farklı kokularda kolonya elde etmek için bu çözeltiye çeşitli esanslar katılır.
Kolonya içindeki alkol miktarı o kolonyanın derecesini verir. Örneğin 80 derecelik bir litre limon kolonyası elde etmek için; 883 mL. etil alkole, 15mL. limon esansına ve 152 mL. damıtılmış suya ihtiyacımız vardır. Önce limon esansını etil alkolde çözeriz. Sonra çözeltiye damıtılmış su (saf su) ekleyerek çözeltiyi bir litreye tamamlarız. Oluşturduğumuz çözeltiyi özel bir bezde süzeriz ve kolonyamız artık kullanılmaya hazırdır.
Yarım litre Limon kolonyası yapabilmek için gerekli olan malzeme listesi
Karışım için gerekli malzemeler:
415 ml. Etil Alkol (eczane ya da kimya ürünleri ya da açık parfümcülerde bulabilirsiniz)
15 ml. Limon Esansı (Kolonyacı, Kimyaevi, açık parfüm üreten esnaflardan rahatlıkla bulabilirsiniz.)
80 ml. Damıtılmış Su (Kolonyanın kalitesinde önemli etkendir)
Kolonya nasıl yapılır ?
Üretim esnasında lazım olacak malzemeler:Cam Beher
Pipet ya da damlalık
Huni
Amerikan bezi(Genelde bej rengi ya da beyaz olan, sert bir cins kumaş olup yıllar önce çocuk bezi olarak kullanılırdı)
Kolonyamız için boş kolonya şişesi
Karıştırmak için çucuk ya da çay kaşığı
Nasıl Yapılır?
Cam beherimiz içine 415 ml Etil Alkol ile 80 ml. damıtılmış suyu alarak 2 dakika karıştırıyoruz. Çalkamala imkanınız varsa bu daha iyi olacaktır.
Oluşan karışım içine 15 ml. limon kolonyasını ilave edip, aynı şekilde karıştırmaya ( yada çalkalamaya devam ediyoruz.)
30 sn lik bir çalkalama sonunda kolonyamız hazır olup rengi açık sarı haline gelmiştir
Önemli İpucu:
Hazırladığımız karışım yani kolonya için sıcaklıkta çok önemli bir etmendir. Ayrıca bu derece niye bu kadar önemlidir diyebiliriz. Bazı kolonya şişelerinde bulunan düşük dereceli alkol şişesinde belli bir süre sonra esans tortularını bırakır ve zamanla kolonya bulanıklaşır. Bu genelde sıcaklık arttıkça alkolün derecesinin daha da düşmesiyle gözlenir. Çok yüksek yani 95 derecelik alkolü de direk esansla karıştırmak da sakıncalı çünkü esansın kalitesini bozabilir. Yani bu işler yapılıp denenerek sürekli oranlar değiştirilerek yapılırsa sonuçta uygun bir prosedür oluşturulacaktır.
İyi bir limon kolonyası gerçekten çok ferahlatıcıdır ama mide bulantısı anında alınan dandik kolonya ya da lavanta kolonyası kokusu insanı canından bezdirir.
YanıtlaSil