Göz Tembelliği Tedavisi - Nörövizyon nedir ?

Göz Tembelliği Tedavisi - Nörovizyon 

Son yıllarda, (ampliyopi) göz tembelliğinin tedavisinde nörovizyon denilen ameliyatsız ve ilaçsız bir tedavi uygulanmaktadır. NeurovisionTM (Nörovizyon) göz tembelliğinde etkisi kanıtlanmış FDA onaylı bir tedavi yöntemidir.
Her iki gözün uyumlu bilgi göndermemesine bağlı olarak beynin görme merkezinde oluşan işlev kaybını ortadan kaldırmayı hedefleyen bu yöntemin temel mekanizması, beynin görme merkezine gönderilen düzenli sinyallerle görme performansının artırılmasıdır.

Nörovizyon nedir ? Nasıl Uygulanır ?

Göz tembelliğinde, sinirlerin uyarılma gücünde azalma ve iletim yollarında düzensizlikler vardır. Belirli uyaranların düzenli olarak tekrar edilmesiyle, sinirlerin bu uyaranı algılama gücü ve iletim hızı artar. Nörövizyon, bilgisayar ve kişiye özel program kullanılarak yapılan çalışmalar ile görmeyi direkt beyine öğreterek, görme keskinliği artışı sağlayan bir teknolojidir.
göz tembelliği tedavisi
Üç ay boyunca bu uygulamadıki görsel uyarmalar direk beyindeki görme merkezini uyarır ve bunun sonucunda "Kontrast Duyarlılığı, Görme Keskinliği ve Kalitesi" artar.

Neurovision (Nörövizyon) Kimlere uygulanıyor?

  • Hastanın tedavi için uygun olup olmadığı ayrıntılı muayene sonucu belirleniyor.
  • 9-55 yaş arası, görme düzeyi %15-20 nin üzerinde olan ve kayma düzeyi 8 prizmanın altında olan hastalar uygun olarak kabul ediliyor.
  • Kişinin tedaviye cevap verebilmesi için retinasının (gözün arka kısmının) sağlam olması gerekmektedir.


Neurovision (Nörövizyon) Tedavisi Nasıl Uygulanıyor?

  • Tedaviye uygun olduğu belirlenen hastanın ilk seansı, doktoru tarafından hastanede yapılır.
  • Tedavi yaklaşık 40 seanstan oluşmakta ve her seans yaklaşık 30-40 dakika sürmektedir.
  • Hastanede göz doktoru tarafından uygulanan ilk seanstan sonra tedavinin geri kalan kısmını kişi, kendisine verilen bilgisayar programı sayesinde, evde veya uygun ortam yaratılabilirse iş yerinde uygulayabilir. NeurovisionTM uygulamasına başlandıktan 1-2 seans sonra hastanın görüş seviyesi sistem tarafından algılanır ve bu bilgilere göre her seanstan sonra sistem hastaya özel ödev oluşturur. Kişi bu ödevleri uygulamaya başlar. Her kontrolden sonra doktor tarafından sisteme girilen görsel keskinlik ve/veya kontrast duyarlılık bilgileri, kişiye özel tedavi sürecinin gelişiminin görülmesini sağlar.
  • Tedavinin başarısı için seansların haftada 3 gün (birer gün ara ile), 40’ar dakika olmak üzere düzenli olarak uygulanması gerekmektedir. Hastanın tedavi gelişimini görebilmek için 5’inci, 10’uncu, 20’inci ve 40’ıncı seanslardan hemen sonra doktor kontrolü gereklidir.
  • Düzenli seanslar ve doktor kontrolleri sayesinde 3 – 4 ay içinde tedaviden sonuç alınabilmektedir.

Beynin plastisite yeteneğini, yani sinir hücrelerinin değişen şartlara göre kendini şekillendirebilme yeteneğini kullanan nörovizyon yöntemiyle göz tembelliğinin tedavisinde yüksek başarı elde edildiği bildirilmektedir.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.