Aç ve Susuz Ne Kadar Yaşanır ?

İnsanın aç ve susuz bir şekilde hayatta kalmasını sağlayan birçok faktör vardır. Sabah kahvaltı yapmadığınızı ve öğlen de yemek yemediğinizi düşünün. Muhtemelen öğleye doğru mideniz zil çalmaya başlayacaktır. Günlerce yemek yemeden yaşayan birçok insan görebilirsiniz. Örneğin Hindistan’ın bağımsızlığı için açlık grevine giren 70 yaşındaki Gandhi, sadece su içerek ama hiç bir şey yemeden açlığa 21 gün dayanabilmişti. Şüphesiz bu onun kararlığını gösteren bir durumdu. 

Susuz yaşamak insanlar için mümkün değilken, gıda almadan aylarca yaşayabilen insanlar vardır. Çünkü vücudumuzun 3/4 ‘ü sudur. Gün içerisinde terleme, idrar ve solunum yoluyla su kaybederiz. Bir kişi günde ortalama 1,5 litre su kaybeder. Yemek yemeden yaşamak metabolizma hızına, vücudumuzdaki yağ miktarına, hava sıcaklığına ve kararlılığa bağlıyken, susuz kalmak insanların insiyatifinde olan bir durum değildir. İnsanların yaşamak için oksijenden sonra en çok ihtiyaç duydukları şey sudur. Özellikle çok sıcak havalarda vücut ısısı yükseleceğinden ve terleme yolu ile çok fazla su kaybedileceğinden sadece 1-2 saatlik bir susuzluk bile insanları öldürebilir. Ama genel olarak doktorlar bir insanın en fazla 3 veya 4 gün susuz kalabileceklerini söylüyorlar.

Eskiden toplama kamplarındaki kişilere bakıldığında da bu insanların su içerek ama aç kalarak 40 güne kadar yaşayabildikleri tespit edilmiştir. Çünkü metabolizma hızı gıda alınmadığında yavaşlar ve eğer vücudunda yeterli yağ miktarı varsa bu duruma ayak uydurabilir. Dünyada doktorlar sağlıklı bir insanın aç kalarak ama su içerek 8 haftaya kadar yaşayabildikleri konusunda hem fikir. Vücudumuzdaki yağ miktarı, metabolizma hızı, hava sıcaklığı ve kararlılık bu sürede en belirleyici etkenler.


Yemeksiz geçen birkaç günün ardından görülen belirtiler şunlardır:
Zayıflık, kronik ishal, konfüzyon, kötü karar verme, asabiyet, bağışıklık noksanlığı.
Uzun süre açlık ise organlarınızı teker teker işlevini kaybetmesine yol açar. 
Bu durumda şunlar görülür:
Halüsinasyon, kas spazmları, düzensiz kalp atışı, kasılma.


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.