Patates Cipsinin Zararları

Günümüzün vazgeçilmez abur cuburlarından olan büyükten küçüğe bir çok kişinin tükettiği patates cipsi kanserden, obeziteye, diyabetten, alzheimera, koroner kalp hastalıklarına kadar birçok hastalığa neden olduğu vurgulanıyor.

Patates Cipsinin Zararları Nelerdir ?

Cipsin neden olduğu Tehlikeli Hastalıklar

İngiliz Kalp Sağlığı Vakfı'nın (BHF) yaptığı araştırma da, 35 gramlık cips paketinde 2.5 çay kaşığı yağ kullanıldığını ortaya çıkardı. Cipslerde yağdan başka tuzun da olması tehlikeyi büyütüyor. Dünya Sağlık Örgütü ile Amerikan Gıda Kurumu'na göre de bir yetişkinin günde en fazla 6 gram tuz alması, 65 gram yağ tüketmesi gerekiyor. Günde 2 paket cips yiyen bir kişi, bu oranları fazlasıyla aşıyor. Fazla alınan yağ ve tuz; kolestrol, kalp krizi ve felç gibi tehlikeli hastalıklara yol açıyor.

Kalp, felç, kanser riski 

cipsin zararları
ABD’deki California Üniversitesi’nin araştırmasına göre de, doymuş yağ tüketimi günlük 20 gramı aştığında obezite riski yüzde 80 ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski yüzde 60 yükseliyor. Trans yağ ise damarlarda tıkanmaya yol açarak kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini 2 kat artırıyor. “Tuza karşı mücadele” (WASH) adlı bir kampanya başlatan Dünya sağlık Örgütü, “Tuz tüketimi 3 gramı aştığında kalp krizi ve felç riski iki kat artıyor” uyarısını yapıyor. Patates cipsinin yağda kızartılması sırasında ortaya çıkan “akrilamid” adlı maddenin kansere yol açtığına yönelik bilimsel tartışmalar sürüyor.

Kalp krizini tetikliyor 


* Prof. Dr. Sebahattin Ateşal (MedikalPark Hospital Kardiyoloji Klinik Şefi): Cipslerin içerdikleri yağlar damar sertleştirici özelliklere sahip. Bu da damar tıkanıklıklarına neden oluyor. Kalbi besleyen damarlar olumsuz etkilendiği için kalp fazla çalışıyor ve kalp krizleri ortaya çıkıyor.


Anneden bebeğe geçiyor

Cipsin, patates ve mısırın yüksek oranda yağ çekerek kızartma işleminden geçmesiyle hazırlandığını ifade eden Cemal Aytaç Ak, cipslerin; hacmi küçük ve kalorisi yüksek, oldukça sağlıksız ürünlerin başında geldiğini kaydetti. Bu yağları çok tüketen emziren kadınların sütüne geçtiği de kanıtlanmıştır. Trans yağlar, iyi kolestrol seviyesini düşürürken kötü kolestrol seviyesini de tırmandırmaktadır. Ayrıca kandaki yağ oranını da yükseltmektir.



Patates Cipsinin İçindekiler - Cipsin İçindekiler - Cipsin İçindekiler ve Zararları

patates cipsinin zararları

100 gram cipste ortalama 550-600 kalori bulunmaktadır. İçerisinde ortalama 30 gram yağ, 10 gram doymuş yağ, 3 gram trans yağ, 3 gram tuz bulunmaktadır.

100 gram cipste Kalori dağılımı: % 60 yağ, % 35 karbonhidrat, % 5 protein



Cipsin içinde oldukça zararlı kimyasal madde olan, akrilamid de bulunuyor.


Akrilamid nedir? 

Akrilamid; yüksek ısıda besinlerde çıkan vücuda zararlı kimyasal bir madde. Yüksek ısıda protein ile şeker kimyasal reaksiyona girip ‘akrilamid’i doğuruyor. Bu, kimyasal plastik sanayide kullanılan, sigaranın da içinde bulunan ve kansere neden olan bir maddedir.


Cips hakkında bilgiler


- Cips pazarının büyük bölümü ABD firmalarına ait.
- Ülkemizde tüketilen çerezlerin yüzde 25'i markette satılıyor.
- Türkiye cips sektöründe 11 tane uluslararası marka bulunuyor. Bu markaların yanı sıra bir o kadar da yerel markalarda var.
- Dünyada her yıl 40 milyar paket patates cipsi satılıyor.
- Türkiye'de cipse ayrılan para 800 milyon dolar.
- Ülkede cipslerde kullanılan yağ ile günde iki Olimpik yüzme havuzu doldurulabiliyor.

2 yorum:

  1. Bence onda % 20 patates , % 30 yağ ve % 50 hava var. çünkü cips paketini yarısından azı dolu.
    ;-( :-d =)) cheer

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.