13 sayısının uğursuzluğu

Günlük yaşamda bir çok insan 13 sayısının gizemi hakkında ilginç bir bakış açısına sahip. 13 sayısının gizemi ve 13 sayısının lanetli olduğuna inanan insanlar çoğunlukta.Bu konuda da 13 sayısının neden uğursuz olduğunu gösteren sebepleri sizlerle paylaşıcam.

13 sayısının uğursuzluğunun  sebepleri şöyle anlatılıyor:

Bu sayının uğursuz olduğuna dair inanç, bir çeşit korku hastalığı olan triskaidekaphobiaya dayanır. 

Hikayesi mitolojik tanrıların yaşadığına inanılan İskandinavya’ya dayanmaktadır. Mitoloji tanrıların bulunduğu çağda güzellik tanrısı Balder’di. Balder birgün evinde ziyafet vermek ister. Bu ziyafete 12 kişi davet etmiştir. Yalanların ve hilelerin tanrısı olan Loki bu davete katılmak istemiştir. Fakat davet edilen 12 kişi arasında bulunmamaktadır. İskandinav tanrılarının en kötülerinden olan Loki, Valhalla’daki on iki kişilik bu şölene davetsiz olarak gitmişti. 13’üncü kişi olarak gittiğinde, gözyaşı tanrısı olarak da anılan, adının anlamı “Muzaffer” olan, yakışıklı ve adil Baldr’ın ölümüne yol açtığından, bu sayı uğursuz olarak anılmaktaydı. 13 Ekim 1307 Cuma günü, Fransa Kralı Philippe ile Papa Clemens’in işbirliği sonucu Tapınak Şövalyeleri’nin çoğu tutuklanıp idam edilmişti. 13 sayısının uğursuzluğuna duyulan inancın kökeninde bir yıl içinde ayın 13 kez dolunay olarak gözükmesinin yattığını söyleyenler de vardır. 

Anlatmış olduğum mitolojik hikaye İskandinavya’dan Avrupanın güneyine doğru yayılmaya başlar. Bu masal Hristiyan din adamları tarafından da kabul görür. Hristiyan din adamları biraz hikayeyi Hz. İsa ya göre uyarlayarak hristiyan halka anlatmaya başlar. 

Hikayenin Hristiyanlığa uyarlanmış şekliyle: 

Hz. İsa birgün 12 havarisi ile birlikte yemek yemektedir. Bu davete 13. kişi hain Judas da katılmak ister. Bu yemekten kısa bir süre sonra Hz. İsa çarmıha gerilerek öldürülür. Bu hikayeye dayanarak Hristiyanlar normal günlük yaşamında bile 13 kişi bir araya gelmemeye gayret gösterirler. Şayet geldikleri taktirde aralarından birinin tarafından meydana bir felaket getirileceğine inanırlar.

 13 Sayısının uğursuzluğu günlük yaşama da etki etmektedir. Örnek verecek olursak; Bazı ülkelerde kapılara 13 numarası verilmez. Bazı firmaların uçaklarında 13. koltuk sırası yoktur. Apartmanlarda ve otellerde 13. katın ismi farklıdır. Genellikle 12A kabul edilir. Alışveriş oranları ayın 13′ünde bir hayli düşmektedir. Son zamanlarda Nasa’nın insanla birlikte ay yolculuğunun 7. uçuşu olan Napollo 13 ‘ün de başarısız olması bu sayıya bağlanmaktadır. Bu inanç artık korku hastalığı olarak literatüre girmiştir. Bu hastalığın adı ‘ triskaidekaphobia’ olarak bilinmektedir. Kimi toplumlar ise 13 sayısını uğurlu görmektedir. Örnek verecek olursak Meksika’da, Kelkit ve Germenlerde bu sayı kutsal kabul edilmektedir. Çogu insanın şanslı sayısı 13 dür. İslam dünyası ise 13 sayısına önem vermektedir. Müslümanlar için önemli olan bazı olayların gerçekleşme tarihinden hareket ederek rakamlar toplanmaktadır. Örneğin Peygamberimiz Hz. Muhammed(s.a.v)’ın doğum tarihi 571 dir ve rakamları toplamı 13′dür. Farklı bir önek verecek olursak İstanbul 1453 yılında fethedilmiştir. Rakamları toplamı yine 13′dür. Dini açıdan yaklaşacak olursak, bunların İslam dininde karşılığı yoktur. Dinimiz hiçbir şeyi uğursuz saymamıştır.




Ayrıca  İbraniler’e göre 13 sayısının uğursuz olmasının nedeni İbrani alfabesinin 13’üncü harfinin “mavet” (ölüm) sözcüğünün ilk harfi olan “m” olmasıydı. Hammurabi kanunları listesinde de 13 sayısı atlanmıştı. 

 Ünlü katiller Jack the Ripper, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy ve Albert de Salvo’nun adları 13 harften oluşur.




Ayrıca 13 sayısının konu olduğu filmlerde bulunmaktadır.

  • 13. Cuma
  • 13. Hayalet
  • 13. Kat


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.