Saat Neden Sağa Doğru Döner ?

saat neden sağdan sola doğru döner

 Akrep ve Yelkovan Neden Sağa Döner - Saat Neden Sağdan Sola Döner


İlk saat Eski Mısırlıların yaptığı bir güneş saatiydi. Mısırlılar, güneşin her gün düzenli bir hareketle doğup, belirli zamanlarda gökyüzünün aynı noktalarında bulunup, battığını gözlemlediler ve bunun bir günü zaman parçalarına ayırmada kullanılabileceğini keşfettiler. 

Böylece güneşin bu hareketinden yararlanarak ilk güneş saatini yaptılar. Bu saat, etrafı açık bir yere yüksek taş konulup taşın gölgesi takip edilerek zamanı gösteriyordu. Yani o zamanlar Mısırlılarda saat bu taşın gölgesini takip etmekten ibaretti.

günei saati nedir
Güneş saati
Mısır Kuzey yarım kürede ve ekvatora yakın bir ülke olduğundan güneş yükseldikçe gölge kuzeye yani sağa doğru hareket ederek güneş batarken Doğu yönüne ulaşıyordu. Yani gölge bugünkü tüm saatlerin akrep ve yelkovanında olduğu gibi soldan sağa doğru dönüyordu. 

Daha sonraları, pendulumlu, pilli saatlerde de yön değişmedi, hatta sağa doğru dönüşler ’saat yönüne dönüş’ diye adlandırılır oldu. 

 Ekvatorun güneyindeki ülkelerde, güneş doğarken taşın gölgesi güneye düşer ve güneş yükseldikçe sola doğru dönüş yapar. Eğer ilk güneş saati Avustralya gibi Güney yarım kürede olan bir ülkede yapılmış olsaydı bu gün akreple yelkovan ters yönde dönüyor olacaktı.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.