Dünyanın en hafif maddesi

en hafif madde

Söz konusu malzeme, içleri boş minik metal tüplerin bir tür mikro kafes şeklinde örülmesiyle elde edildi.











Kaliforniya Üniversitesi HRL Laboratuvarı’ndan ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsünden bir araştırma grubu 0,9 mg/cc yoğunluğunda, yapay köpükten yaklaşık 100 kat daha hafif bir malzeme geliştirmiş.

Bu malzeme, dünyanın en hafif malzemesi. Nanometre, mikro ve milimetre ölçeğinde % 99,99’u hava, % 0,01’i katı olan bu yeni malzeme, insan saçından 1000 kat daha ince duvar kalınlığına sahip ince boş tüplerin birbirine kafes şeklinde bağlanmasıyla üretilmiş.

Ayrıca beklenmedik şekilde güçlü çıkan maddenin darbe emici özelliği de bulunyor. Üzerine uygulanan kuvvete direnç gösteren madde şeklini koruyabiliyor ki bu da metal olarak nitelendirilebilecek bir madde için oldukça ilginç bir durum.

Savunma Araştırma Projeleri Ajansı için geliştirilen malzeme ısı yalıtımında, pil elektrotların da ve akustikte, titreşim veya şok enerjisi emilimi amacıyla kullanılabilecek. Kendine özgü mikro-kafes gözeli yapılı bu yeni malzeme sayesinde, hafif malzeme sınırlarının yeniden tanımlanacağı düşünülüyor..

Bugüne dek kullanılan diğer ultra hafif malzemeler, örneğin havalı pelte ve metal köpükler, düzensiz yapılara sahip. Bu da ham maddeleri olan malzemeden daha yumuşak, dayanıksız, enerji ememeyen ve daha az iletken yapıda olmalarına yol açıyor.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.